top of page

Burun Estetiği Kimlere Uygulanır?

Burun Estetiği Kimlere Uygulanır? Burun estetiğinde yaş sınırlaması var mıdır? Burun Estetiği zor bir ameliyat mıdır? Burun Estetiği uygulayan doktorlar?



 

Burun Estetiği kimlere uygulanır?


Burun estetiği burun ile ilgili görsel ve / veya işlevsel şikayetleri olan kişilere uygulanan bir ameliyattır. Hava yolu açıklığı sağlanırken aynı zamanda yüz ile uyumlu bir şekil elde edilmesi amaçlanır.


Burundan nefes alma zorluğu yaşayan, burun tıkanıklığı, burun eğriliği, burun içinde konka dediğimiz burun etlerinde büyüme olan kişilerde hava yolu açıklığının sağlanması için burun ameliyatları uygulanır. Bu kişilerde eşlik eden burun ucu düşüklüğü, burun sırtında kemer olması, kıkırdak asimetrileri, burunda yamukluk gibi görsel sorunların da beraber düzeltilmesi amaçlanır.


Burun Estetiğinde yaş sınırlaması var mıdır?


Burun estetiği kadınlarda 18, erkeklerde 19 yaştan itibaren uygulanabilir. Ancak işlevsel açıdan çok fazla sorun yaşayan travmatik burun deformitelerinde bu yaş sınırı çok az aşağı çekilebilir.


Gençlerde kişinin yaşı kadar psikososyal gelişimi de ameliyat kararı verilirken göz önünde bulundurulmalıdır. Özellikle adölesan çağını yeni tamamlamış bireylerde fikirlerin sürekli değişim halinde olması hızlı karar verilmesi sonrasında pişmanlık yaşanması gibi durumlara yol açabilir. Ayrıca burun ameliyatı sonrasındaki süreçte psikososyal olarak hazır olmayan bireylerin daha tedirgin oldukları da gözlenmektedir. Bu nedenle ameliyat hazır olmak, realist beklentiler içinde olmak, ameliyat sonrasında hayat konforunu kısmen bozan bir iyileşme süreci olduğunu bilerek burun estetiğine karar vermek önemlidir.


Orta yaşın üstündeki bireylerde ameliyat uygulanabilir ancak iyileşmeyi veya ameliyat sürecini etkileyecek kronik hastalıkların varlığı mutlaka sorgulanmalıdır. Ameliyat sürecini olumsuz etkileyecek bir durum varlığında mümkünse tedavi sonrasına ameliyatın ertlenmesi, eğer anestezi riskleri çok artıracak bir durumsa ameliyat yapılmaması daha uygun olacaktır.


Burun Estetiği Uygulayan Doktorlar Kimlerdir?


Burun Estetiği düşünen kişilerin en sık sordukları sorulardan biri de burun ameliyatlarının hangi bölüm tarafından gerçekleştirdiği ile ilgili. Maalesef hala Estetik Cerrahların burun içindeki işlevsel sorunlara , tıkanıklıklara müdahale etmediği sadece yüzey estetiğini düzelttiğine dair şehir efsaneleri mevcut. Günümüzde Estetik ve Plastik Cerrahi hekimlerinin uyguladığı ameliyatlarda bütün sorunlara eş zamanlı olarak bütünsel yaklaşımla müdahale edilmektedir. KBB hekimlerinin bir kısmı da yüzey estetiği ile ilgilenmektedir ancak hala pek çoğu sadece iç kıkırdakların düzeltildiği septoplasti ameliyatlarını yoğunlukla uygulamaktadır. Doktor seçiminizde cerrahın deneyimi, önceki uyguladığı ameliyatlardaki başarı oranları, bütünsel yaklaşım içinde olup olmadığını önemsemeniz önerilir.


Op.dr.Nurgül ALTUNTAŞ

Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı

42 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page