top of page

Septum Deviasyonu Nedir?

Burun Eğriliği (Septum Deviasyonu)  Nedir?

Septum Deviasyonu olarak adlandırdığımız burun eğriliği burun orta kısmında bulunan kıkırdağın orta hattan kayması demektir. Burun; septum denilen önde kıkırdaktan arka ve altta kemikten oluşan bir yapıyla ikiye ayrılan tünel şeklindedir. Normalde orta hattaki septum ile eşit hacimlerde ve boyutlarda ayrılmış burun tünelleri olmalıdır. Hava bu tünellerden geçerken ısıtılır,nemlendirilir ve akciğerin kullanabileceği kaliteye ulaştırılır. Eğer burun tünellerinde daralma, geçişte azalma oluşursa alınan havanın kalitesi düşer. 

​​


Burun Eğriliği (Septum Deviasyonu)  nasıl oluşur?


Burun eğriliği doğumdan sonra gelişim döneminde genetik olarak başalayabileceği gibi zamanla oluşan sık basit travmalar veya bir seferde yüksek enerjili travmalar burun orta kıkırdağının şekillenmesini bozarak eğriliğe neden olur. Burun eğriliği toplumda %70-80 oranında görülür ancak çoğu rahatsız edici değildir. Yaşla birlikte burun eğriliğine bağlı şikayetler daha çok kişiyi rahatsız etmeye başlar.


Burun Eğriliği (Septum Deviasyonu)  belirtileri nelerdir?


  • tek veya iki burun deliğinde tıkanıklık hissi

  • sinüzit 

  • baş ağrısı 

  • geniz akıntısı 

  • yorgun uyanma


Burun Eğriliği (Septum Deviasyonu)  nasıl rahatsızlık verir?


Burun eğriliği olan kişilerde öncelikle hayat konforunda azalma, erformans kaybı ve sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Burundan yeterince nefes alınamaması akciğere yeterli ve kaliteli hava iletilememesi konfor kaybına yol açar. Sürekli ağız solunumu yapılması;

  • ağız kuruluğu ve ağız kokusu 

  • horlama,

  • dişlerde etkilenme 

  • kalitesiz uyku 

  • yeterince dinlememe

  • huzursuzluk 

  • yorgun uyanmaya

  • koku ve tat hissinde azalmaya yol açabilir.

Burun eğriliği ayrıca genel yorgunluk hali oluşturarak dikkatsizlik, verimsizlik gibi performans düşüklüklerine yol açabilir. Öte yandan uzun süreli  ağız solunumu sinüzit,orta kulak sorunları,uyku apnesi gibi sağlık sorunlarını doğurabilir. 


Burun Eğriliği (Septum Deviasyonu) Tedavisi Nasıldır?


Burun eğrilİiğine bağlı sorunları olan kişiler öncelikle detaylı muayene edilmelidir. Burun yapılarında başka sorunlar olup olmadığı tespit edilmelidir. Basit vakalarda ilaç ve odanın havalandırılması, burun bantları gibi genel bazı  önlemler ile sorun çözülebilir. Ancak burnun tüm yapılarında belirgin eğrilik olması, nazal valv yetmezliği olarak bilinen burun hava kapakçıklarında bozukluk olması gibi durumlar varsa ameliyat önerilir. 


Burun Eğriliği (Septum Deviasyonu) Ameliyatı Nasıl Yapılır?


Burun eğrilİiği SEPTOPLASTİ adı verilen bir ameliyatla düzeltilebilir.  Burunda eşlik eden başka deformiteler varlığında sadece burnun orta kıkırdağındaki eğriliğin düzeltilmesi zamanla burnun destek yapılarında azalmaya, çökmelere ve nefes alma sorunlarının devam etmesine neden olabilir. Bu nedenle basit vakalar dışındaki hastalarda  RİNOPLASTİ olarak adlandırılan burnun yüzey dinamiklerinin septum orta kıkırdağına ve kemik yapılara göre yeniden şekillendiirildiği ameliyat önerilir.


Burun Eğriliği (Septum Deviasyonu) Ameliyatı Sonrası Düzelme Nasıl olur?


Septoplasti veya rinoplasti ameliyatının başarısı %90 civarındadır. İlk haftalarda burunda kabuklanma koyu akıntı olabilir ve ödemlere bağlı olarak nefes alma da düzelme tam olarak gerçekleşmez. Giderek iyileşen burunda 3-6. civarında normal nefes almaya başlanır ama burnun genel olarak bu yeni yapıya alışması 1-2 yılı bulabilir. 


Burun Eğriliği (Septum Deviasyonu) Ameliyatı Hangi Doktorlar Uygulamaktadır?


Burun eğrilİiğinin düzeltilmesi Estetik ve Plastik Cerrahi doktorları tarafından veya KBB hekimleri tarafından uygulanabilir.

Estetik ve Plastik Cerrahi hekimleri hem nefes alma sorunlarının çözümü ile ilgili işlemleri hem de burnun yüzey estetiği ile ilgili uygulamaları birarada uygulamaktadır. KBB hekimleri sıklıkla sadece SEPTOPLASTİ ameliyatı yapmaktadır . Fakat ülkemizde uzmanlık sonrası kendini geliştirerek RİNOPLASTİ ile ilgilenen KBB hekimleri de mevcuttur. Doktor seçimi kişilerin kendi tercihine kalmıştır. Maalesef toplumda Estetik Cerrahların burnun sadece görünümünü düzelttiği ile ilgili yanlış bir algı mevcuttur. Oysa Estetik Cerrahlar için fonksiyonel olmayan bir burun başarılı bir ameliyat olarak sayılmamaktadır. 


BURUN ESTETİĞİ SONRASI MERAK EDİLENLER






Op.Dr.Nurgül ALTUNTAŞ

Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı

376 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page