top of page

YARA BAKIMI 

 

Vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkan yaralar da plastik cerrahinin tedavi alanına girer. Bası yarası, şeker hastalığına bağlı yaralar, nöropatik yaralar kronik yaralar arasında en sık görülenleridir. Yara bakımında ilk yaklaşım yaraya neden olan etkeni tedavi etmektir. Sonrasında yaranın cerrahi olarak mı kapatılacağına veya uzun süreli pansuman ile mi izleneceğine karar verilir. 

Op.Dr.Nurgül ALTUNTAŞ'a Sorun

Teşekkürler! Mesaj gönderildi.

Bası Yarası 

 

Genel olarak uzun süreli yatmaya bağlı genel durumu bozuk kişilerde ortaya çıkar. Ameliyatlara bağlı geçici hareketsizlik veya felç durumlarında ortaya çıkabilir. Oturabilen hastalarda kalçanın alt bölümünde , sürekli yatan hastalarda sırtta ve bacak yan kısımlarında oluşmaya eğilimlidir. Öncelikle hastanın sık hareketinin ve pozisyon değişiminin sağlanması, havalı yatak kullanılması, idrar veya dışkının yaraya bulaşının önlenmesi, düzenli temizlik ve bakım yapılması önerilir. Cerrahi için uygun vakalarda bası yaraları temizlenerek çevre dokulardan yapılan doku aktarımı ile onarılabilir. 

 

Diabetik  Ülser 

 

Kontrolsüz şeker hastalığında diabetik ayak ülserleri oluşabileceği gibi , diabetik ayak şeker hastalığının ilk bulgusu da olabilir. Diabetik ülserler tedavisi zor yaralardır ancak uzun süreli olsa da sonunda tedavi edilebilirler. Öncelikle kan şekeri uygun düzeye getirilmeli, enfeksiyon varsa tedavi edilmeli, ölü dokular varsa debritman denilen cerrahi işlemle temizlenmelidir. Diabetik ülserde uygun ayak bakımı tedaviyi kolaylaştırdığı gibi yeni ülserlerin oluşumunu da azaltır. Diabetik ülserin cerrahi tedavisinde en önemli kriter bölgenin kanlanmasıdır. Eğer ayağın kan dolaşımı ciddi oranda bozulmuşsa ,ileri seviyede ülserler mevcutsa uygun seviyeden amputasyonlar hastanın yaşam kalitesini artırır. Diabet hastaları düzenli olarak ayaklarını kontrol ettirmeli veya ülser oluşmuşsa hemen hekime başvurmalıdır. 

Please reload

bottom of page