Yara izi tedavisinde nasıl bir yol izlenmeli? Yara izi tedavisinde izleri tamamen yoketmek mümkün mü? Yara izi tedavisinde hangi yöntemler kullanılır?
Yara izi tedavisi nedir?
Dünyada her gün yüzlerce yara izi oluşuyor. Estetik açıdan yara izleri kişiyi rahatsız edebilir. Cerrahi düzeltme (skar revizyonu ) veya bazı ilaçlar, silikon tedavisi yara izlerini düzeltmede uygulanabilir. Ancak öncesinde hastayı ve izi iyi değerlendirmek gerekir.
Hastalar öncelikle kıyafet, saç, makyaj ile yaralarını kapatmaya çalışırlar eğer iyice rahatsızlık duyarlarsa bu konuda destek almak için estetik cerrahiye başvururlar. Yara izi değerlendirildikten sonra uygun tedavi için gerekli işlemler yapılır. Ancak hiçbir tedavi mükemmel değildir, bazı izleri işlevsel sıkıntılara yol açabilir, kişinin beklentisi yüksek olabilir. Bu nedenle yara izi tedavisi zordur , öncesinde hasta ile ayrıntılı konuşup ona göre tedaviye başlamak gerekir. Hastalara birden fazla tedavi yöntemi tercih edilebileceği, yara izinin öncekine göre daha iyi görüneceği ancak tamamen yok olmayacağı ayrıntılı olarak anlatılmalıdır.
Yara izi tedavisinde önemli olan noktalar;
yaranın yeri,
yaranın yönü,
yara çevresindeki derinin kalitesi,
hastanın cilt tipi,
yara çevresinde işlevsel sorun yaratabilecek bölgelerin olması
yara iyileşmesini olumsuz etkileyebilecek ilaç kullanımı veya kronik hastalık varlığı
yaranın kapama şekli, yara bölgesinde uygun dikiş kullanılması
yara bölgesinde gerginlik
yaranın güneşe maruziyeti,
Yara izi tedavisinde kullanılabilecek yöntemler
Ameliyatsız yöntemler; erken dönemde kollajen üretimini dengeleye kremler , silikon sheetler
geç dönemde kyroterapi,lazer uygulamaları,steroid enjeksiyonlarıdır.
Ameliyatla yara izi düzeltmede skar çıkarılıp yeniden onarılabilir veya bazı flep cerrahileri ile yönü değiştirilebilir.
Yara izi tedavisinde sonuç
Yara izlerinin tedavisinde sorunun tamamen giderilmesi mümkün olmadığı için amaç kişinin daha az rahatsız olabileceği bir görünüme ulaşabilmektir. Bazen yara izi talebinde bulunan hastalarda izler belli belirsiz olabilir bu durumda daha iyi bir sonuç alınamayacağı hastaya açıklıkla net olarak anlatılmalıdır.
DİĞER YAZILAR
Comments