top of page

Ben Aldırmak Kanser Yapar mı?

Ben Nedir? Netür benler vardır? Ben aldırmak kanser yapar mı? Ben aldırma sonrası cilt kanseri oluşur mu? Ben Aldırmak zararlı mı?




 

Ben nedir?


Ben deriye renk veren melanositik hücrelerden köken alan deriden kabarık veya üst deri tabakalarından oluşan değişik renklerdeki ve büyüklükteki oluşumlardır. Yuvarlak ,oval düzensiz şekilli olabilirler.


Benler tehlikeli midir?


Benlerin kendine göre bir değişim düzeni olabilir. Genel olarak yavaş biçimde değişimler gösterebilirler. Renkleri,büyüklükleri,şekilleri oldukça yavaş bir şekilde değişebilir. Bir kısmı kaybolabilir.Ergenlik döneminde veya gebelikte değişimler olabilir.Benlerde ani başlayan hızlı değişimler tehlike işaretidir mutlaka takip ve gerekirse tedavi edilmelidir.


Benler nerelerde görülür?


Benler vücudun her yerinde görülebilirler. Hatta bazı atipik bölgelerde tırnak içinde, dudakta, genital bölgede,saçlı deride farklı benler ortaya çıkabilir.


Benlerin çeşitleri var mıdır?


Basit benler ; genel olarak hayatın ilk yıllarında belirmeye başlayan ,çok büyük boyutlara ulaşmayan kahverengi veya siyaha yakın tonlarda yuvarlak oval lekeler olarak başlayabilirler zamanla deriden kabarık hal alabilirler. Sayılarının 50 den fazla olması cilt kanseri için şüphe uyandırır. Böyle durumlarda dermatoskopla bakılarak riskli görülenelerden biyopsi alınması uygun olabilir.


Doğuştan benler; Doğumsal benler büyük boyutlarda, kıllı, koyu renkli olabilir. 185-20 cm den büyük doğuştan benlerde malign melanom gelişme riski vardır. Bu nedenle doğumdan itibaren bu tür benlerin tedavisine başlanır.


Displastik benler (displastik nevüs); Normal benlerden daha büyük ve görünüm olarak da biraz farklı olabilirler. Displastik nevüslerde de cilt kanseri oluşum riskinin normal benlere göre daha yüksek olduğu biliniyor. Bu tür benler de sık aralıklarla kontrol edilerek hızlı değişim süreci başlamışsa alınmaları önerilir.


Kişi kendi benlerinin yerini, büyüklüğünü, görünümünü aralıklarla kontrol etmeli ve farklı bir durum sezdiğinde doktora başvurmalıdır. Peki nedir bu değişimler?


Sınırlar; benin sınırlarının düzensiz olmaya başlaması , girintili ,çıkıntılı belirsiz sınırlar oluşması

Büyüklük; benin boyutunun hızlı bir şekilde artması

Renk; benin birden fazla ton içermesi ve bu tonların düzensiz dağılması

Asimetri; benin bir kısmının renk ve görünüm açısından farklılaşması

Ben üzerinde yara, kabuklanma,kanama olması ve bu değişikliklerin kısa bir süre içinde hızlıca meydana gelmesi doktora başvurma gerektirir.


Benler nasıl tedavi edilir?


Benler cerrahi,koterizasyon,lazer gibi yöntemlerle tedavi edilebilir. Kesin olarak bene neden olan hücrelerin uzaklaştırılması cerrahi yöntemle daha mümkündür. Ben sınırlarından işaretlenerek lokal anestezi altında çıkarılır. Küçük benlerin kendisi zaten biyopsi materyali olarak kullanılır ve patolojik inceleme yapılır. İyi ya da kötü huylu olması konusunda klinik olarak emin olunmayan büyük boyutlu benlerde önce bir parça alınarak patolojikinceleme yapılabilir sonuca göre cerrahi uygulanır. Ama eğer klinik olarak bir lezyonun cilt kanseri ile ilişkili olduğu yüksek ihtimalse lezyonun çevresindeki 0.5-1 cm ilk alan da dahil olmak üzere geniş bir eksizyon yapılarak gerekli onarımlar uygulanır.


Benlerin alınması kanser yapar mı?


Benlerin alınması kanser yapmaz. Basit benlerde zaten genel olarak iyi huyludur. Displastik veya kötüye dönüşüm işaretleri gösteren benler de zaten bulundukları yerde olumsuz değişimler göstermeye başlamışlardır alındıklarında sadece bu dönüşümün patolojik adı konmuş olur.

Şüpheli benlerde tedavinin bu şekilde kulaktan dolma bilgilerler ertelenmesi tedavinin gecikmesine başka sorunların oluşmasına neden olabilir.















2.056 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page