top of page

Elde Doku Kayıpları

Güncelleme tarihi: 15 Eki 2019


Elde Doku Kayıpları nasıl oluşur?

Elde doku kayıpları kesici ,yanıcı, ezici etkileri olan cisim ya da maddelerle, enfeksiyona bağlı doku ölümleri ile oluşabilir, El yaralanmaları büyük bir travmanın parçası olarak görülebileceği gibi iş ya da ev kazası olarak tek başına da ortaya çıkabilir. İş kazaları daha yüksek enerjili travmalar olduğu için ev yaralanmalarına göre karmaşık hasarların oluşma olasılığı yüksektir.


 

Elde Doku Kayıpları neden önemlidir?

Elde doku kayıpları elin fonksiyonlarında etkilenmeye sebep olabileceği için önemlidir. Elde hareketi sağlayan kas,tendon,sinirler; dolaşımı sağlayan atar ve toplar damarlar, duyulanımı sağlayan sinirler, destek oluşturan kemikler gibi yapılar deri örtüsü tarafından korunur. Bun yapıların herhangi birinde kayıp elin işlevinin bozulmasına yol açar.

Elde Doku Kayıplarında bulgular nelerdir?

Elde doku kayıpları sadece deri ve deri altı dokunun etkilenmesi şeklinde olabilir veya fonksiyonel yapılarda etkilenme ile birlikte olabilir. Sadece deri ve deri altı doku kayıplarında açık yara vardır , diğer yapılar etkilenirse etkilenen yapıya göre hareket kaybı, his kaybı, kırık,dolaşım bozukluğu ortaya çıkabilir. Komplike yaralanmalarda önce hasarlanan fonksiyonel yapı onarılır daha deri ve deri altı dokulardaki kayıp restore edilir.

Elde Doku Kayıpları nasıl onarılır?

Eldeki doku kayıplarının onarımında deri grefti (deri yaması) ve deri flebi (doku transferi) kullanılabilir. Deri greftleri altta sağlam deri altı doku, tendon kılıfı veya kemik zarı varsa kullanılabilir. Genel olarak tam kalınlıkta deri greftleri tercih edilir. Renk uyumu açısından ele yakın bölgeler tercih edilir. Ancak deri greftleri daha sonra büzüşme yaparak fonksiyonel zorluklar yaratabileceğinden genel olarak deri flepleri daha çok tercih edilir.

Eldeki doku kayıplarında kullanılacak flep yaralanmanın yerine ve şekline göre değişebilir.

Parmak ucu yaralanmalarında en çok V-Y ilerletme flebi tercih edilir. Ayrıca avuç içinden planlanan tenar flep uygunsa kullanılabilir. Parmaklar için komşu parmaktan çapraz flep, el sırtından flepler,nörovasküler ada flepleri kullanılabilir. Elde doku kayıplarında ön koldan doku transferleri yapılabilir. Ayrıca karın veya gövde derisi iki aşamalı olarak ele taşınabilir. Serbest flep olarak uzak dokular damar damara mikrocerrahik onarım ile ele taşınabilir.

Elde Doku Kayıplarında iyileşme nasıl olur?

Doku kayıpları onarımı sonrasında iyileşme yapılan işleme göre değişecektir. Ancak ilk başta transfer edilen dokuların sağlıklı iyileşmesi için hareketsiz duracak şekilde ateşlenir. Sonrasında fizik tedavi ile el fonksiyonlarının toparlanması sağlanır.



Diğer yazılarımız için buraya tıklayınız

Op.Dr.Nurgül ALTUNTAŞ

Estetik ve Plastik Cerrahi

161 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

WHATSAPP

+90 505 799 29 98

TELEFON

+90 262 331 61 61

  • Instagram - Beyaz Çember
  • Facebook - Beyaz Çember
  • YouTube - Beyaz Çember

ADRES

İzmit Körfez Mah. Ankara Karayolu Cad. No:125

(Akbank E 5 şubesi üstü)

HASTANELER

Özel Kocaeli Acıbadem 

Gebze John Hopkins ASM

Özel Cihan Hastanesi

Bu site  Op.Dr.Nurgül Altuntaş tarafından bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Burada verilen bilgiler doktor muayenesi yerini tutmaz, reçete veya tedavi amaçlı kullanılamaz.

Tedavi önerileri kişiye göre değişeceği için size uygun tedaviyi öğrenmek için doktorunuza başvurmanız önerilir.

Tasarım by @opdrnurgulaltuntas  Her hakkı saklıdır. 

bottom of page