top of page

Dudak Kanseri

Güncelleme tarihi: 15 Eki 2019


Dudak kanserleri genel olarak dudakta uzun süreli iyileşmeyen yara, kabuklanma gösteren sertlik şeklinde ortaya çıkar.


 
Dudak kanseri nedenleri nelerdir?
  • Sigara

  • Alkol tüketimi

  • Güneş maruziyeti

  • Ağız ve diş hijyeni bozuklukları

Dudak kanseri belirtileri nasıl ortaya çıkar?

Dudak göz önünde bir yer olduğu için genellikle belirtiler erken farkedilir. Beyaz kabuklu bir lezyon üzerinde kabarcıklar ve sulanma oluşması en sık görülen bulgulardandır. Sertlik şeklinde de ele gelebilir. Bazen üzerindeki kabuk kaldırıldığında kanama oluşabilir.

Dudak kanserlerinin seyri nasıldır?

Dudak kanserleri en sık olarak alt dudakta görülür. Basir kanamalı lezyonun büyümesi derin dokulara ulaşması yıllar alabilir. Çene kemiğine veya boyun lenf bezlerine yayılım olabilir. Üst dudakta yerleşenler daha hızlı ilerleyebilir. Ağız köşesine yerleşenler ise daha hızlı boyun lenflerine yayılım gösterebilir.

Dudakta yara oluştu ne yapmalıyım?

Dudak sık tahriş olan bir alandır, bazen geçici kuruluk çatlama olabilir. Her lezyon kanser lehine değerlendirilmemelidir. Ancak 3 haftadan uzun süren bir durum söz konusu ise Plastik Cerrahi'ye başvurularak lezyonun klinik değerlendirilmesinin yapılması önerilir.

Dudak kanseri nasıl tedavi edilir?

Dudak kanserinin tedavisi cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Erken evredeki lezyonlarda kanserin çıkarılması ve geride kalan dokuların plastik cerrahi yöntemleri ile onarımı çoğunlukla yeterlidir. Lenf tutulumu olan vakalarda boyundaki lenf bezlerinin alınması gerekebilir. Bazı olgularda radyoterapiye ihtiyaç duyulabilir.

Diğer yazılarımız için buraya tıklayınız

Op.Dr.Nurgül ALTUNTAŞ

Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı

0 505 799 2998

120 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page