top of page
Yazarın fotoğrafıDr.Nurgül Altuntas

Deri Kanseri SCC


Derinin yassı hücreli kanseri nedir?
Yassı hücreli kanser skuamöz hücreli kanser olarak da adlandırılır , derinin ikinci en sık kanseridir. Derinin dış tabakasından köken alan hücrelerden oluşur. Orta yaşın üzerindeki kişilerde genelde ortaya çıkar. Sigara kullanımı ve aşırı güneşe maruziyet risk faktörleridir.


 

Yassı hücreli kanser nasıl görünür?
Genel olarak deri üzerinde bir kabuklanma ve pullanma şeklinde ortaya çıkar, ülserasyon kanama yapan uzun süreli yaralar yine yassı hücreli kanseri düşündürür.
Yassı hücreli kanser nerelerde görülür?
Yassı hücreli kanser daha çok güneş gören alanlarda yüz, boyun ve ellerde ortaya çıkabilir. Özellikle saçlı deri, kulak arkası ve dudak yassı hücreli kanserin sık görüldüğü yerlerdir ancak vücudun tamamında ortaya çıkma olasılığı mevcuttur.
Yassı hücreli kanser yayılır mı?
Tedavi edilmemiş veya geç tanı konulmuş kişilerde yassı hücreli kanser çevre dokulara yayılabilir. Burun dudak gibi özellikli yapıları bozabilir. Yine dudak çevresi kanserlerinde boyundaki lenf bezlerine yayılım ortaya çıkabilir.
Yassı hücreli kanser nasıl tedavi edilir?
Yassı hücreli kanser biyopsi ile tespit edildikten sonra veya klinik olarak büyük olasılıkla kanser düşündüren olgularda tedavi cerrahidir. Tümör ile birlikte çevredeki sağlam dokudan en az 1 cm çıkarılması nüksün engellenmesi açısından önemlidir. Yassı hücreli kanserlerin çıkarılması Plastik Cerrahlar tarafından uygulanır. Sonrasında oluşan doku kaybı plastik cerrahinin doku aktarım tedavileri ile yerine konur.
Diğer yazılarımız için buraya tıklayınız
Op.Dr.Nurgül Altuntaş
Estetik ve Plastik Cerrah


310 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page