top of page

Burun Kırığı Düzeltilmesi

Güncelleme tarihi: 14 Eki 2019


Burun çıkıntılı ve hassas bir organ olması nedeniyle sık sık travmaya maruz kalmaktadır. Özellikle spor yaralanmaları, yüz bölgesine alınan travmalar burunda ciddi kırıklara yol açabilir.


 

Burun kırıkları basit bir çarpmadan yüksek enerjili bir travmaya kadar değişik şekillerde ortaya çıkabilir. Yüksek enerjili travmalarda eşilik eden beyin, göğüs kafesi veya karın yaralanması olup olmadığı tespit edilmeli, hayati tehlike ortadan kalktıktan sonra burun kırıklarına müdahale edilmelidir.

Görüntüleme yöntemleri ile kemikte kırık görülmüşse redüksiyon dediğimiz burun kemiğinin yerine oturtulması işlemini takiben atel ile sabitleme uygulanabilir. Travma sonrası birkaç gün içinde bu işlem yapılmalıdır, sonrasında kemiklerin hareket ettirilmesi mümkün olmayabilir ve redüksiyon yapılamayabilir.

Erken müdahale edilsin ya da edilmesi burun kırıklarının burun şeklinde nasıl bir deformasyona neden olacağını ön görmek mümkün değildir. Genel olarak deviasyon, çökme, burun ucu düşüklüğü, burun ucu asimetrisi, burun tıkanıklığı, hava yolu problemleri oluşabilir.

Burun kırıkları sonrası oluşan deformiteler için travma sonrası 1. yıldan itibaren rinoplasti ameliyatı uygulanabilir. Kemik veya kıkırdak yapılardaki etkilenmeye bağlı olarak ameliyatın başarısı değişir, aşırı hasarlanmış kemik, eğilmiş dirençli kıkırdak varlığında tüm sorunları çözüp ideal burun şekli elde etmek mümkün olmayabilir.

Op.Dr.Nurgül ALTUNTAŞ

400 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page