top of page

İyi Huylu Benler

Güncelleme tarihi: 15 Eki 2019


İyi huylu benler, pigmente lezyonlar, nevüs olarak adlandırılır.

Nevüs kelime anlamı olarak nokta, spot demektir. Nevüsler cilt hücrelerinin mikro karmaşık gelişiminden meydana gelen pigmente iyi huylu lezyonlardır. Nevüs kelimesi aslında melanositik nevüs kasdedilir.


 

İyi huylu melanositik nevüsler ;

Compound / Junctional / İntradermal olarak sınıflandırılır.

İyi huylu bu benler doğuştan oluşabilir veya sonradan ortaya çıkabilir. Doğuştan kıllı büyük nevüsler cilt kanseri açısında %15-20 risk taşırlar. Bu nedenle çıkarılmaları önerilir. Sonradan oluşan melanositik nevüsler ilk yaşta ortaya çıkabilir 40 lı yaşlarda artabilir , sonra giderek azalabilirler. Ancak sayıları çok fazla ise kötü dönüşüm gösterebilirler.

Displastik veya atipik nevüs denilen düzensiz sınırlı homojen olamayan karmaşık yapılı nevüsler genellikle cildin kapalı bölgelerinde ortaya çıkar özellikle malign melanom açısından risk oluşturabilirler.

İyi huylu benlerin nadir türleri

Blue nevus;(mavi nevüs) melanositik hücrelerin derin deri tabakalarında birikmesi ile mavi,gri renkte olabilir. Çok nadiren malign melanoma dönüşebilir, alınması önerilir.

Spitz Nevüs; genellikle çocuklukta yüz ve alt ekstremitede pembe kabarıklık şeklinde ortaya çıkabilir. Atipik hücreler içerdiği için malign melanom ile karıştırılabilir.

Becker Nevüs; genellikle erkeklerin boyun,sırt ve omuzlarındaki kıllı alanlarında bulunan, pigmente lezyonlardır.

Ota nevüs ; mukoza konjuctiva gibi nemli bölgelerde mavi gri renkte oluşan trigeminal sinir dallarının dağıldı alanlardaki iyi huylu benlerdir.

Mongol lekesi; Kalça ,kuyruk sokumu, kasık veya genital bölgede doğuştan ortaya çıkabilen kahverengi lekelerdir. 3-5 yıl içinde gerileyebilir.

Epidermal nevus; Doğumda veya çocuklukta olabilir kol bacaklarda daha çok görülür, koyu kabarıklık şeklinde ortaya çıkabilir.

İyi huylu benler nevüslerin daha pek çok alt tipi görülebilir. Patolojik tanı cilt kanserine dönüşüm riski açısından önemlidir. Riskli olgularda benler mutlaka çıkarılmalıdır.

Diğer yazılarımız için buraya tıklayınız

Op.Dr.Nurgül ALTUNTAŞ

Estetik ve Plastik Cerrahi


1.535 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page