top of page

Bazal Hücreli Kanser

Güncelleme tarihi: 11 Eki 2019


Deriyi oluşturan hücrelerin en alt tabakasından köken alan Bazal Hücreli Kanser genellikle iyi huylu bir kanser olarak değerlendirilir. Hatta pek fazla yayılım gösternediği için adındaki "kanser" ifadesi yerine "bazalyom"denmesinin daha doğru olacağını savunan görüşler mevcuttur.
Deri kanserleri arasında en sık görülenidir, önemli fonksiyonel kayıplara nadiren yol açar. Erken aşamalarda yakalandığında cerrahi ile tamamen tedavi sağlanabilir.

 
Bazal hücreli kanser nerelerde görülür?

Bazal hücreli kanser genel olarak güneş gören alanlarda özellikle elmacık kemiklerinin üstü, yanak,burun, üst dudak gibi bölgelerde ortaya çıkar. Saçlı deri yine bazal hücreli kanserin sıklıkla ortaya çıktığı bir alandır. Mevcut bir benin karakter değiştirmesi ile oluşabileceği gibi yeni bir lezyon şeklinde de çıkabilir.

Bazal hücreli kanser seyri nasıldır?

Genel olarak 40 yaş üstünde ortaya çıkar , kadınlarda ve erkeklerde hemen hemen eşit oranda görülür. Çok yavaş büyüyen bir lezyondur. Çap olarak iki katına çıkması yıllar alabilir. Yayılan , öldürücü bir kanser değildir. Ancak büyüdükçe yapılacak işlemin boyutu artmaktadır.

Bazal hücreli kanser bulguları nelerdir?

Lezyon çok farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Siyah- kahverengi kabuklu, bazen ülsere, bazen kanamalı olabilir. Ama en sık görülen formlardan biri deriden kabarık sert bir lezyonun ortasında krater gibi kabuklu bir yara olması şeklindedir. Benlerin karakterinin değişmesi şeklinde olabileceği gibi deriden kabarık başlayan bir lezyonun sonradan ülserleşmesi gibi olabilir.

Bu şekilde uzun süredir var olan bir lezyonunuz varsa Plastik Cerrahiye başvurmanız önerilir.

Bazal hücreli kanserin tedavisi

Bazal hücreli kanser tedavisi cerrahi olarak yapılır. Küçük lezyonlarda basit cerrahi onarımlar yeterli olurken büyük lezyonlar doku taşıma cerrahileri (flep cerrahisi) gerekebilir. Tümör çıkarılırken nüksün önlenmesi için etrafındaki 2 mm sağlam doku da çıkarılır. Büyük lezyonlarda bu güvenlik sınırı daha da genişletilir.

Bazen burun , göz kapağı gibi milimetrelerin önemli olduğu hassas yapılarda deformasyona yol açabilir. Cerrahi uygulanamayan olgularda radyoterapi, 5 FU kremler kullanılabilir.

Op.Dr.Nurgül ALTUNTAŞ

Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı

0 505 799 2998

393 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page