top of page

Estetik Ameliyat Düşünüyorsanız : Sigaradan Uzak Durun


Kişiye ait bazı faktörler estetik cerrahide elde edilebilecek sonucu olumsuz etkiliyor. Bunlardan en önemlisi sigara kullanımı;

Sigaranın kansere yol açması veya kalp hastalıklarını tetiklemesi gibi olumsuz etkileri daha çok biliniyor. Öte yandan sigara deri için direkt bir toksindir, çok erken yaşlarda derinin incelmesine ve kırışıklıkların oluşmasına yol açar. Aynı zamanda estetik cerrahi işlemleri açısından pekçok açıdan risk oluşturur.


Sigaranın olumsuz etkileri nelerdir?

Estetik Cerrahi müdahalelerin çoğunda derinin kanlanması yani beslenmesi olumsuz etkilenir. Sigara küçük damarlar üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle zaten cerrahiye bağlı olarak etkilenen deri kanlanmasını ciddi oranda bozar. Sigara içmeyen kişilerde derinin beslenmesi hızlı bir şekilde yeniden sağlanırken sigara içen kişilerde bu adaptasyon daha geç ve zor olur.

Sigara damarlarda oluşturduğu olumsuz değişiklikler ile kalbin fonksiyonunun bozulmasına dolaysıyla cerrahi sonrasında kanlanma bozukluklarına yol açar. İyileşme gecikir ve daha fazla iz kalır.

Sigara aynı zamanda genel anestezi alan hastalarda da risk oluşturur. Akciğer yapısını bozarak havalanmayı olumsuz etkiler, salgılarda artışa neden olarak hava yolu problemleri oluşturabilir. Kanın yoğunluğu artırarak bacaklardaki kanın kalbe dönmesini zorlaştırır ve ölümcül boyutlara ulaşabilen akciğer embolisine neden olabilir.

Tüm bu olumsuz etkileri nedeniyle özellikle estetik cerrahi müdahalesi düşünüyorsanız biran önce sigarayı bırakın. Ameliyatta ve ameliyat sonrası dönemde yaşanabilecek sorunları bu şekilde oldukça azaltmış olursunuz.

Daha iyi bir cerrahi sonuç için sigaradan uzak durmanızı öneriyoruz. En azından cerrahi operasyonlardan öncesi ve sonrası iki üç hafta içilmemesi komplikasyonları nispeten azaltır.

Op.Dr.Nurgül Altuntaş

Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı

17 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page