top of page

Normal Genital Bölge

Güncelleme tarihi: 15 Eki 2019


Normal Genital Bölge görüntüsü nasıldır?

Genital bölge anatomisi ve görünümü ile ilgili kaygıları olan kişiler kendilerini sürekli kontrol ederek sorunları olup olmadığını tespit etmeye çalışırlar. Dış genital bölgede labia minora denilen iç dudakların labia majora denilen dış dudaklar tarafından örtülmesi, iç dudaklarda sarkıklık olmaması, klitorisin belirgin olarak göze çarpmaması genel olarak daha estetik kabul ediliyor.


 

Normal Genital Görünüme sahip miyim?

Normal kabul edilen genital görünüm aslında bir kural değil. Herkeste çok farklı anatomik yerleşimler ve görüntüler olabilir. İsviçre’de 657 kadın üzerinde yapılan araştırmada iç ve dış dudaklar, klitoris, vajina girişi ile ilgili yaptıkları ölçümlerde genel bir standart tespit edemediler. Genital bölgedeki yapıların anatomisinin çok farklı şekillerde oluşabileceğini gösterdiler. Bu şekilde genital bölgeyi oluşturan yapılar için boyut ya da şekil ortalaması hesaplayamadılar.

Genital bölgede dış dudakların 12 ile 180 mm, iç dudakların ise 5 ile 100 mm arasında değiştiği görülmüş. Vajina açılış boyutu ise 6-75 mm arasında ölçülmüş. Bu ölçülerle bir standart sağlamak mümkün değil.

Son yıllarda genital estetik ameliyatlar giderek artış gösteriyor , bu konuda ameliyatı göze alan kişilerin %97 sinin genital bölgesi görünümü ile ilgili endişeler taşıdıkları ve genital bölge görünümü normal olan kişilere özendikleri gösterilmiş. 2017 de önceki yıllara göre genital estetik ameliyatlarda %39 artış farkedilmiş. Bu kadınların çoğunlukla vulvalarının çok büyük ve asimetrik olmasından şikayetçiymiş.

Labia minoranın dış dudakları belirgin olarak aşacak şekilde büyük ve sarkık olması işlevsel sorunlara da yol açacağından düzeltilmesi fonksiyonel açıdan ve hijyen açısından yararlı olabilir. Ancak vulva bölgesinde standart bir görüntünün olmadığı, normal görünümü açıklayabilecek ya da standardize edebilecek matematiksel verilerin olmadığı bilinmelidir. Vücudun her bölgesinde olduğu gibi genital bölgede de mükemmel denilebilecek bir standart yoktur. Önemli olan kişinin bedeninin yapılarının kendi içinde uyumlu olmasıdır.

Normal Genital Bölge

119 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page