top of page

Kulak kıvrımlarında deformasyon



kulak kıvrımı problemleri
kulak kıvrımları sorunları

 

Kulak heliksinde hangi deformasyonlar olabilir?


Kulağın heliks olarak adlandırdığımız dış kıvrımının C şeklinde olması normaldir. Fakat bazı gelişim bozuklukları bu bölgenin rahatsız edici görünümüne yol açabilir.



kulak yapısı
kulak yapısı

Bazı kişilerde heliks hiç gelişmemiş veya çok az gelişmiş olabilir. Bu durum tek taraflı veya iki taraflı ortaya çıkabilir. Bazen helik kıkırdağı C şeklinde değil de öne arkaya veya yukarıya doğru çıkıntı oluşturacak şekilde keskin kenarlı veya sivri olabilir. Darwin çıkıntısı denilen belli belirsiz çıkıntı normalden büyük olabilir. Bazı kişilerde ise heliks kıkırdağı düzensiz ve ezilmiş gibi görünebilir. Yapılacak işlemin planlanmasında deformasyonun tam olarak tanımlanması önemlidir.



Kulak heliksindeki sorunlar nasıl tedavi edilir?


Tek taraflı olgularda karşı taraf ile karşılaştırma yapılarak planlama yapılabilir. Çitf taraflı olgularda her iki kuşağı birbirine en yakın yapıya ulaştırmak amaçlanır. Kıkırdak eksikliği olan bölgeler kulak arkasından girilerek alınan kanka kıkırdağı ile daha normal görünüme kavuşturulur. Çıkıntı, sivrilik gibi fazlalık görülen alanlarda kıkırdaktan çıkarım yapılması gerekebilir. Kulak genel olarak yeterli kıkırdak rezervine sahiptir fakat çift taraflı ağır vakalarda kaburgadan kıkırdak grefti alınması gerekebilir.


Kulak heliks kıvrımlarının düzeltilmesi zor bir işlem midir?


Kulak heliksindeki problemlerin çözümü için planlanan cerrahi işlemler genellikle lokal anestezi altında uygulanır. Ortalama 1-2 saatlik işlemlerdir. Deformitenin boyutuna ve şekline göre yapılacak ameliyat planlanır. Ameliyat sonrasında kulağa pansuman yapılır. Hafif ağrılar olması normaldir , ağrı kesiciler ile ağrılar giderilebilir. 7-10 gün sonra dikişler alınabilir.İyileşme birkaç ay içinde tamamlanır. Kulak yapısı mümkün oldukça normale getirilmeye çalışılır. İki kulak arasında küçük asimetriler olabilir. Önemli olan heliksin c şeklindeki yapısının restore edilmesidir. Kulak heliks kıvrımlarının düzeltilmesinde 1 hafta sonra kişi iş ve sosyal yaşamına dönebilir.







341 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page