top of page

Deri Tümörleri Tedavisi

Güncelleme tarihi: 15 Eki 2019


Deri tümörleri özellikle ileri yaşlarda güneş ışınlarına maruz kalan bölgelerde daha sık olmak üzere vücudun her yerinde ortaya çıkabilir. Önceden var olan bir lezyonun değişimi veya yeni oluşan bir kitle olarak kendini gösterebilirler. Daha sıklıkla görülen Bazal hücreli kanser genelde iyi seyirlidir. Cerrahi olarak çıkarıldığında çoğunlukla tam olarak tedavi edilmiş olur. Erken yaşlarda görülebilen ve kötü seyirli olan Malign Melanom gibi tümörlerde radyoterapi, immunoterapi gibi ek tedavilere ihtiyaç duyulabilir.


 

Deri kanserleri çıkarılırken nüksü azaltmak için güvenlik sınırı hesaplanarak sağlam deriden de bir miktar çıkarılır. Boyutu büyük olan kanserlerde oluşan doku eksikliği uçuca dikişle çoğunlukla kapatılamaz. Bu durumda çevre dokulardan veya uzak dokulardan doku eksikliğini onarmak için doku aktarımı yapılır. Deri yaması, lokal flepler (v-y ilerletme, rhomboid flep, transpozisyon flebi) , uzak flepler (serbest fler, kompozit fler) doku eksikliklerinin giderilmesinde kullanılabilir.

Deri kanseri cerrahisi sonrası patoloji sonucuna göre geride tümör hücresi kalıp kalmadığı tespit edilebilir. Kanserin türüne ve yayılım potansiyeline göre radyoterapi, immunoterapi veya kemoterapiye ihtiyaç duyulabilir. Nadiren nüks olsa da düzenli kontroller tekrar eden lezyon erken yakalanarak tedavi edilmesini sağlar.

Op.Dr.Nurgül ALTUNTAŞ

Estetik ve Plastik Cerrah

42 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page