top of page
Yazarın fotoğrafıDr.Nurgül Altuntas

Cilt Kanseri Riskini Artıran Durumlar

Güncelleme tarihi: 15 Eki 2019


Cilt kanseri nedir? Cilt kanserlerinde risk faktörleri nelerdir? Benlerde cilt kanseri riski var mı?

Cilt Kanseri nedir?

Cilt kanserleri derideki hücrelerden köken alan deriye benzemeyen oluşumlar olarak ortaya genellikle renk değişimi veya iyileşmeyen yara şeklinde ortaya çıkan kitlelerdir. Cilt kanserlerinin en çok görülen tipleri Bazal hücreli kanser, Yassı hücreli kanser ve Malign Melanomdur.



drnurgul altuntaş cilt kanseri
 

Cilt Kanserlerinin bütün tipleri için risk oluşturan durumlar

GÜNEŞ IŞIĞINA AŞIRI MARUZİYET

Güneş ışıkları içerdikleri zararlı ultraviyole ışınlar nedeniyle cilt üzerinde sürekli travmaya neden olarak hücesel boyutta değişimlere yol açarak kanseri tetikler.

Özellikle güneş ışınlarının yoğun ve dik geldiği bölgelerde açık havada çalışarak güneşe daha fazla maruz kalan kişilerde cilt kanseri riski artar.

Yazın bilinsizce güneşlenmek , açık havada çalışırken güneşten korunurken önlem almamak yine cilt kanseri riskini artırır.

KANSERE DÖNÜŞME İHTİMALİ OLAN BEN VARLIĞI

Bazı benlerin kansere dönüşüm riski daha yüksektir, displastik ben bunlardan biridir. Bazen ömür boyu sorun çıkartmayabilir bazen de aşırı güneş maruziyeti, travma bölgesinde sürekli irritasyon displastik nevüslerde kansere dönüşüm ortaya çıkarabilir. Bu nedenle doğuştan ya da sonradan oluşan benlerde renk değişimi, sınır düzensizliği, boyut artışı, kaşıntı kanama gibi bulgular ortaya çıktığında mutlaka doktora başvurulmalıdır.

GEÇİRİLMİŞ YANIK TRAVMASI

Yanık travması derinin yapısını oldukça bozan bir yaralanmadır. Yanık travmasına bağlı skor bölgelerinde yaşla birlikte cilt kanseri görülebilir.

SUNİ GÜNEŞ IŞIĞI KAYNAKLARI

Güneş kabinleri, güneş lambaları, solaryum cilt üzerinde hasara yol açarak cilt kanseri riskini artırır.

GENETİK YATKINLIK

Kişinin kendi genetik yapısındaki sorunlar örneğin xeroderma pigmentosum gibi hastalıklar cilt kanserini riskini artırı. Aslında burda sorun cildin genetik açıdan güneş hasarına açık olmasıdır. Mesela açık tenli insanlarda güneş hasarı daha belirgin olduğu için cilt kanseri oluşma olasılığı daha yüksektir.

Bir kez cilt kanseri ile ilgili tedavi görmüş bir bireyde yeniden cilt kanseri oluşma riski normal insanlardan daha yüksektir.

Ailede cilt kanserine yakalanmış birinci derece yakınların olması yine riski artırır.

Kişinin vücudunda güneş hasarına yatkınlık oluşturacak tüm durumlar ilaç kullanımı, kronik bağışıklık sistemi rahatsızlıkları riski artırır.

DİĞER DURUMLAR

Sigara, anormal beslenme alışkanlıkları bütün kanserlerde olduğu gibi cilt kanserleri içinde etkendir. Ayrıca radyasyon, ciltte eski yaralanma bölgeleri, arsenikmaruziyeti, aktinik keratoz varlığı, vücutta 50 bin üzerinde ben bulunması, HPV virüsü bulunması farklı cilt kanseri türlerini tetikleyerek risk oluşturur.

59 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page