top of page

Burun Dolgusu

Burun Dolgusu nedir?

Burun Dolgusu kimlere uygulanır?

Burun Dolgusunun riskleri var mı? Burun Dolgusu burun ameliyatı yerine uygulanabilir mi?




 

Burun Dolgusu nedir?


Dolgu vücutta hacim kazandırmamız gereken noktalara enjekte edilen maddelerin genel adıdır. Günümüzde bu amaçla üretilmiş pek çok ürün bulunmaktadır. Ancak en sık kullanılanı vücudumuzda da değişik şekillerde bulunabilen bir madde olan hyaluronik asit içeren dolgulardır. Dolgu maddeleri değişik form, yoğunluk, kalıcılık, sertlikte üretilmektedir.

Burun dolgusu bu dolgu maddlerinden uygun olanının uygun hastaya yapılması işlemidir.


Dolgu maddeleri güvenilir midir?


İlaçlar ya da tıbbi maddelerin insanlar üzerinde uygulanabilmesi için çeşitli yurt dışı kurumlar ve Sağlık bakanlığımız tarafından denetlenmesi ve onaylanması gereklidir. Bu nedenle başta FDA (American Food and Drug Administration) olmak üzere çeşitli kurumlar tarafından onaylı ürünler güvenilir kabul ediliyor.

Ancak akılda bilinmesi gereken önemli noktalardan biri henüz dolgu materyallerinin burun için uygulanma izni yok. Ancak pekçok ülkede prospektüs dışı uygulamalar mevcut ve giderek de buruna dolgu uygulamaları yaygınlaşıyor. Hekimlerin yaptığı gözlemlerde burunda dolgu kullanımına izin verilen diğer bölgelere göre extra bir risk artışı yok ama resmi olarak buruna herhangi bir dolgu maddesinin uygulanması henüz onaylanmış değil.

Maalesef günümüzde tıbbi olarak kullanılma izni olmayan vazelin,silikon,jöle içerikli merdiven altı ürünlerde piyasada bulunmakta ve ciddi risk oluşturmaktadır. Uygulama öncesi yapılacak ürün hakkında yeterince bilgi sahibi olduğunuzdan emin olun ayrıca uygulanacak ürünün seri numarasını içeren etiketi talep edebileceğinizi unutmayın.


Burun Dolgusu kimlere uygulanır?


Son zamanlarda popüler hale gelmesi nedeniyle burun ameliyatı ile ilgili endişeleri nedeniyle ameliyatta kaçan hemen her hasta burun dolgusunu alternatif olarak görüyor. Maalesef burun dolgusu her hasta için uygun olmayabilir. Genel olarak alın burun geçişi derin olan ve burun kemeri daha aşağıdan başlayan, burun ucu düşüklüğü veya uzunluğu fazla olmayan kişilerde, burun sırt çizgilerinde küçük dokunuşlarla düzelme sağlanabilecek olgularda, burun estetiği sonrası küçük kusurların giderilebileceği hastalarda burun dolgusu uygulanabilir.


Burun Dolgusu nasıl uygulanır?


Burun Dolgusu ayaktan 15-20 dk da enjeksiyon şeklinde uygulanan bir işlemdir. İşlemde hemen sonra ve takip eden 4-5 gün içinde burunda ödem meydana gelebilir. Dolgu etkisi hemen kendini gösterir. Genel olarak 10-15 gün içinde tam şekil ortaya çıkar gerekirse ikinci enjeksiyonlar yapılabilir. Uygulama bölgesine gözlük veya masajla bası yapılmaması önerilir. Özel bir bakıma ihtiyaç duyulmaz kişi iş ve sosyal hayatına devam edebilir.


Burun Dolgusunu kimler uygular?


Ülkemize bazı hukuksal düzenlemelerin eksikliği nedeniyle burun dolgusunu herkes uygulayabilir. Ancak bu şekilde tıbbi bir işlemi burun estetiği ve ameliyatsız uygulamalar konusunda yetki ve deneyimi olan bir kişinin uygulanması önerilir. Burun dolgusu uygulayacak kişinin bu konulardaki deneyimini mutlaka gözden geçirin. Estetik ve Plastik Cerrahi hekimlerinin hem burun yüzey estetiği hem ameliyatsız estetik konusunda diğer branşlara veya hekim olmayan kişilere göre daha deneyimli olduğu aşikar.


Burun dolgusu sonrası burun büyür mü?


Burun dolgusu rolüm artırıcı bir işlemdir. Bu nedenle hasta seçimi bu uygulamada çok önemlidir. Burun dolgusu uygulamalarında burun hacmi artmadan bir şekil değişikliği yapmak mümkün değil. O nedenle burunda büyüme olabileceği kişiye mutlaka anlatılmalı, kişi de burun hacminin artmasının kendisini mutlu edip etmeyeceğini iyi değerlendirmelidir.

Öte yandan burun dolgularının yumuşak içerikli olduğu kemik gibi sert yapıların şeklinde yapacağı değişikliğin sınırlı olacağı unutulmamalıdır.


Burun Estetiği sonrasında buruna dolgu uygulanır mı?


Burun Estetiği sonrası ameliyata değmeyecek kadar küçük sorunların varlığında burun dolguları uygulanabilir. Burun sırtındaki minik düzensizlik ya da çökmelerde, burun uzundaki minimal asimetrilerde burun dolguları uygulanabilir. Ayrıca burun estetiği sonrasında ikincil ameliyat ihtiyaç duyulan kişilerde ameliyat için beklenmesi gereken sürede veya kişi hazır olmadığı için süre kazanmak isteniyorsa bazı kusurlar dolgu ile saklanabilir ve revizyon ameliyatına kadar geçecek sürede kişi kendini daha rahat hissedebilir.

Burun ameliyatından sonra erken dönemde buruna dolgu uygulaması riskli olabilir. İyileşme tamamlandıktan sonra uygulanması önerilir.


Burun Dolgusu Kalıcı mıdır?


Burun dolgusu amacıyla uygulanan hyaluronik asit içeren dolguların süresi genelde 1 yıldır. Her yıl buruna dolgu uygulanması kişi için zor olabilir bir süre sonra bu durumu pratik bulmayan kişilerin çoğunun rinoplasti kararı verdiği gözlemleniyor.


Burun Dolgusu riskli mi?


Bütün dolgu ya da ilaç uygulamalarında olduğu gibi çok yaygın olmasa da içeriğe karşı allerjik reaksiyonlar gelişebilir. Çok çok nadiren buruna dolgu uygulamaları sonrasında deri dolaşımının bozulmasına bağlı deri kayıpları veya körlük görülebilir.


Burun Dolgusu burun ameliyatının yerini alır mı?


Burun dolgusu burunda küçük,geçici değişimler sağlar. Rinoplastide olduğu gibi hava yolu sorunlarının giderilmesi, burnun yüzey estetiğindeki sorunların giderilmesi dolgu enjeksiyonları ile mümkün olmaz. Burundaki küçük değişimler kişiyi geçici olarak mutlu edebilir ama deforme veya tıkalı burunlarda rinoplasti ihtiyacını ortadan kaldırmaz.

Günümüzde burun dolgusu rinoplasti uygulama pratiği olmayan Estetik Cerrahi dışındaki hekimler tarafından daha çok popülerize ediliyor ve sanki rinoplastiye bir alternatifmiş gibi algı oluşturuluyor. Sırf ameliyattan korkuyor diye bir kişi burun dolgusu için aday değildir, çok sınırlı burun tiplerinde burun dolgusu ile sonuç alınabileceği unutulmamalıdır.


Dr.Nurgül ALTUNTAŞ

Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı







702 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page