top of page

Aksesuar Meme Nedir?

Güncelleme tarihi: 14 Eki 2019


Aksesuar Meme Nedir?

Aksesuar Meme meme ucu ve/veya meme dokusunun uyluk iç kısmından başlayarak kol iç kımına kadar uzanan embriyonik süt çizgisi boyunca fazladan yerleşmesi şeklinde ortaya çıkan doğumsal bir anomalidir. Süt çizgisi dışında da meme ucu ve/veya meme dokusuna ektopik olarak rastlanabilir ancak bu durum çok nadirdir.


 

Aksesuar Meme Nasıl Oluşur?

Anne karnında embriyonun yan kısımlarında oluşan koltuk altı hattından uyluğa uzanan kabarıntılar daha sonra 4.-5 kaburga seviyesinden meme dokusunu oluşturmaya başlar bu hat üzerindeki diğer hücreler kaybolur. Eğer kaybolmazsa normal meme dokusunun benzer hücreler bu hat boyunca herhangi bir yerde ektopik veya diğer adıyla aksesuar meme dokusu oluşumuna neden olurlar.

Aksesuar Meme Görülme sıklığı nedir?

Aksesuar meme ortalama %2 civarında görülebilen bir durumdur. Erkeklerde de görülebilir. Nadiren genetik geçiş vardır. Irklar arasında görülme olasılığı değişkenlik gösterir. Örneğin Almanlarda %5.8 gibi yüksek bir oranda ortaya çıkabilir.

Aksesuar Meme Riskli midir?

Normal meme dokusunda olduğu gibi adet dönemlerinde şişme ağrı gibi durumlar dışında ele gelen şişlik dışında rahatsız edici değildir. Meme kanseri bu dokudan da kaynaklanabilir ancak aksesuar meme varlığı kanser riskini artırmaz.

Aksesuar Meme Nasıl Tedavi Edilir?

Aksesuar memenin tedavisi cerrahidir. Meme dokusunun bulunduğu yere göre estetik açıdan en az rahatsızlık verecek bir kesi tercih edilerek cerrahi olarak tamamen çıkarılır. Genel olarak sorunsuz iyileşen cerrahi girişimlerdir. Her kesi yerinde olduğu gibi kanama , enfeksiyon, yara açılması olabileceği unutulmamalıdır.



Op.Dr.Nurgül ALTUNTAŞ

Estetik ve Plastik Cerrah

800 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page