top of page

Yüz asimetrisi yaşla artar


Vücudumuzu hayali bir çizgiyle dikey olarak ortadan ikiye ayırdığımızı düşünürsek sağ ile sol arasında görsel farklar olduğunu görürüz. Bu farklılık dikkatli bakmadıkça görülemeyecek kadar az veya doğrudan göze çarpacak kadar belirgin olabilir.


 

Günümüzde geliştirilen üç boyutlu teknolojiler ile milimetrik yapısal farkları bile tespit etmek mümkün. Bu teknolojiler kullanılarak yapılan bir araştırmada 4 aylıktan 88 yaşa kadar 200 civarında kişi incelenmiş ve yüzdeki asimetriler tespit edilmeye çalışılmış. Ayrıca üst orta ve alt yüz bölgeleri de birbiri ile karşılaştırılmış.

Yaşla birlikte yüz bölgesinde asimetrilerin arttığı görülmüş. Bu artış 10 yılda 0.06 mm değişim olarak bulunmuş. Cinsiyetler arasında asimetri oranının pek değişmediği gözlenmiş. Yüz bölgeleri birbiri ile karşılaştırıldığında ise alt yüz bölgesinin orta yüze orta yüz bölgesinin de üst yüz bölgesine göre yaşla birlikte daha fazla asimetrik olduğu bulunmuş.

Eskiden de bu konuda verileri mevcuttu ancak üç boyutlu ölçümler konunun daha hassas ölçülmesini sağlayarak bizlere daha doğru veriler sağlamış oldu. Bu şekilde asimetrilerin farkında olmak estetik veya rekonstrüktif işlemlerde yüzü değerlendirirken daha dikkatli davranmamıza yardımcı olmaktadır.

Asimetrik yüz yaşlanmasının hastalar açısından önemi ise yapılan işlemlerin de iki yüz yarımında farklı etkiler doğurabileceğini daha rahat anlaşılmasına yapacağı katkıdır.

Op.Dr.Nurgül Altuntaş

Kocaeli/izmit

91 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page