top of page

Yanık İzleri Nasıl Tedavi Edilir

Güncelleme tarihi: 13 Eki 2019


Yanıklar deri ve deri altı bütünlüğünü bozan yaralanmalar olduğu için bazı bölgelerde daha fazla olmak üzere belirgin izler bırakabilmektedir. Genel olarak 2. dereceden daha derin yanıklar iz bırakarak iyileşir.


 
Yanık izleri için ne yapılır?

Erken iyileşme döneminde deri bütünlüğü sağlanmaya başladıktan sonra silikon materyaller izlerin kabarmasını engellemek için yanık bası giysileri ile birlikte kullanılabilir. Kollagen oluşumunu olumlu etkileyen kremler yine tedaviye eklenebilir. Yanık sonrası ilk 6 aylık dönemde yara iyileşmesi devam ettiği için iz için cerrahi müdahale düşünülmez.

Yanık izleri ne zaman ameliyat edilebilir?

Yanık izleri eğer parmak, el, kol gibi hareketli organların işlevinde bozukluğa yol açıyorsa, boyunda çekinti yaparak kafa hareketlerini bozuyorsa, göz kapağı, burun, dudak gibi özel yapılarda deformasyona yol açıyorsa kişinin bulgularına göre 6 aydan önce de cerrahi müdahale planlanbilir.

Yanık izleri için ne gibi ameliyatlar yapılabilir?

Yanık izleri için deri yaması, doku genişletici, yağ enjeksiyonları uygulanabilir. Tedavi seçimini belirleyen sorunun bulunduğu bölge, işlevsel soruna yol açıp açmaması gibi muayene bulgularına göre karar verilir.

Yanık izi tedavisinin başarı şansı nedir?

Yanık izlerinin tamamen yokedilmesi mümkün değildir. Alınabilecek sonuçla ilgili öncesinde net olarak konuşulmalı, hastalar mutlaka ayrıntılı bilgilendirilmelidir.

Op.Dr.Nurgül ALTUNTAŞ

Estetik ve Plastik Cerrah

93 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page