top of page

Sindaktili -yapışık parmak

Güncelleme tarihi: 10 Eki 2019


Sindaktili iki veya daha fazla parmağın birbirinden ayrılmadan gelişmesiyle ortaya çıkan bir doğuştan el anomalisidir. Parmak yapışıklığı sadece iki parmağı ilgilendirebileceği gibi birkaç parmağı birden etkileyebilir.

 
 

Parmakların bir kısmı yapışık olabileceği gibi tamamı yapışık olabilir. Bazen tek bir tırnakla parmaklar sonlanabilir.

Sindaktili vücuttaki başka anomalilerle birlikte görülebilir. Diğer el yada ayak anomalilerine eşlik edebilir.

Sindaktili onarımı ameliyatlar iki parmak arasındaki dokuların açılması şeklindedir. El veya parmak fonksiyonlarının bozulmaması için genel olarak erken yaşlarda onarımı önerilir. Bazı basit sindaktililerde fonksiyon bozulmadan kişi hayatına devam edebilir bu tür vakalarda görsel açıdan sindaktilinin açılması gerekebilir.

Sindaktili cerrahisinde iki parmak arasındaki fazla dokular genel olarak parmağın onarımını sağlar ancak bazen başka yerlerden deri yaması alınması gerekebilir.

Parmak yapışıklığının açılması ameliyatı genel olarak çocukluk çağında uygulandığı için genel anestezi gerektirir. Hastanede bir iki gün takip gerektirebilir.

Sindaktili onarımı sonrasında iyileşme genel olarak 1-2 haftadır. Düzenli pansuman ve kontroller yapılır, gerekirse el egzersizleri için el fizyoterapisti ile iletişime geçilir.

102 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page