top of page

Polidaktili Nedir?

Güncelleme tarihi: 10 Eki 2019


POLİDAKTİLİ (FAZLA PARMAK) NEDİR?

Polidaktili doğuştan el ya da ayaklarda normalde olması gerekenden daha fazla parmak bulunması durumuna denir. Anne karnında el ya da ayak gelişimindeki sorunlar polidaktiliye yol açar. Bazen genetik aktarım olabileceği gibi çoğunlukla bilinen bir neden olmadan ortaya çıkar.


POLİDAKTİLİ NE ŞEKİLDE ORTAYA ÇIKAR?

Polidaktili en sık el 1. parmağında ikinci sıklıkta 5. parmakta ortaya çıkar. Fazla parmak normal parmağa değişik seviyelerden yapışık olabileceği gibi küçük bir deri parçasıyla sağlam parmağa bağlı olabilir. Fazla parmak gerçek bir parmak kadar gelişimini tamamlamış olabilir veya küçük bir şişlik şeklinde belirebilir. Polidaktili diğer el ayak anomalileri ile birlikte görülebilir veya vücuttaki başka organların doğumsal anomalilerine eşlik edebilir.

POLİDAKTİLİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Polidaktili bu konuda deneyimli plastik cerrah veya el cerrahı tarafından cerrahi olarak tedavi edilir. Fazla parmak diğer parmaklara zarar vermeyecek şekilde çıkarılır. Ameliyat 6.aydan itibaren uygulanabilir ve genel anestezi altında yapılır. Kesi bölgesi ortalama bir hafta içinde iyileşir. Basit polidaktililerde cerrahinin en geç okul dönemine kadar uygulanması psikosoyal gelişimin olumsuz etkilenmemesi için önemlidir. Eğer işlevi bozan , parmak kullanımını etkileyen bir deformite söz konusu ince motor hareketlerin hızlı geliştiği 1-2 yaştan önce polidaktilinin tedavi edilmesi önerilir.

POLİDAKTİLİ İPLE TEDAVİ EDİLİR Mİ?

Bazen gerçek parmağa ince bir deri parçası ile bağlı olan fazla parmağın kendiliğinden düşeceği beklentisi ile deri parçasının iple boğulması halk arasında sıklıkla uygulanan bir yaklaşımdır ve oldukça yanlıştır. Deri parçasının içinde fazla parmağı besleyen damarlar vardır. Bu şekilde bir tedavi fazla parmağın ölen dokularından enfeksiyon bulaşmasına veya aşırı kanama olmasına yol açabilir. Bu yüzden iple boğmanın uygulanmaması önerilir.

POLİDAKTİLİ ONARIMI SONRASI PARMAK İŞLEVİ BOZULUR MU?

Basit polidaktili onarımları sonrasında herhangi bir bozukluk oluşmaz. Ancak yapışıklıklarla birlikte olan polidaktili onarımları sonrasında parmaklarda gelişim döneminde açılanmalar gelişebilir.

Op.Dr.Nurgül ALTUNTAŞ

0505 799 2998

764 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page