top of page

Horlama ve Burun Estetiği

Güncelleme tarihi: 14 Eki 2019


Horlama uyku sırasında kişinin sosyal çevresini etkileyen önemli bir rahatsızlıktır ayrıca uyku kalitesini bozarak kişinin gün içinde yorgunluk hissetmesine yol açar. Kalitesiz uykusu nedeniyle tam dinlenemeyen kişi gün için dikkat dağınıklığı, halsizlik hissedebilir zamanlar başta akciğer olmak olmak üzere organların fonksiyonlarında bozukluk başlayabilir. Horlama ve sağlıklı nefes alamama uyku apnesi gibi sorunlara yol açabilir.


 

Horlama yumuşak damak,küçük dil ve burun ile ilgili olabilir. Genel olarak yumuşak damak ve küçük dil bölgesindeki bazı genetik sorunlar horlamaya yol açar ancak burun eğriliği veya burun etlerindeki büyümeye bağlı burun tıkanıklıkları bu sorunu artırır. Ayrıca aşırı kilo,alkol tüketimi yine horlamayı arttıran sebepler arasındadır.

Horlama tedavisi farklı nedenlerle ortaya çıkabildiği için multidipliner yaklaşım gerekir örneğin kilo problemi için diyetisyen desteği, alkol tüketimi ile mücadele için psikiyatri desteği gerekebilir. Burun ameliyatları plastik cerrahlar tarafından uygulanabilir, yumuşak damak ve küçük dil için KBB uzmanının ameliyat etmesi gerekebilir.

Burun ameliyatlarında burundaki kıkırdak ve kemik eğrilikleri giderilerek, nazal val restorasyonu sağlanarak , konka adını verdiğimiz burun etleri küçültülerek nefes yolu açılır ve buruna bağlı horlama giderilmiş olur. Eğer diğer nedenler söz konusu ise horlama tamamen geçmeyecektir. Bu nedenle horlama şikayeti olan burun ameliyatı adayları iyi sorgulanmalı horlamanın diğer nedenleri ve uyku apnesi hakkında bilgilendirilmelidir.

Burun ameliyatı sonrası hava yolu tıkanıklıkları giderilen pek çok hasta genetik olarak yumuşak damak problemi yoksa daha iyi nefes aldıklarını,daha kaliteli uyuduklarını ve horlamanın azaldığını belirtmektedir.

Op.Dr.Nurgül ALTUNTAŞ

185 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page