top of page

Gençlerde Estetik Cerrahi

Güncelleme tarihi: 15 Eki 2019


Son zamanlarda Estetik Cerrahiye başvuru yaşının giderek düştüğünü görmekteyiz. Gelişim çağını tamamlamayan pek çok genç vücutlarındaki sorunların bir an önce düzeltilmesi için acele ediyor. Peki bu gençlere yaklaşımımız nasıl olmalı? Vücut henüz gelişimini tamamlamadan cerrahi prosedürlere onay vermeli miyiz?


 

Estetik Cerrahiye başvuru istatistikleri incelendiğinde gençlerin taleplerinin giderek arttığı görülmektedir. Özellikle sivilce izleri veya cilt problemleri ile ilgili ameliyatsız işlemleri daha fazla yaptırdıkları görülmektedir. Peeling, lazerle cilt soyma gibi işlemler cerrahi girişimlere göre daha az risk içerdiği için gençlerde de rahatlıkla uygulanabilir.

Ancak özellikle sosyal medyadaki popüler kişilerin görünümlerinden etkilenerek pek çok genç artık erken yaşlarda Botoks Dolgu gibi işlemleri yaptırmayı istemektedir. Bu talepte Botoks &Dolgu müdahalelerinin yaşlanmayı durdurduğu gibi yanlış inanışlarda etkili olmaktadır. İnsanların daha güzeli yakalama tutkusunu harekete geçiren reklamlar, daha güzel olmanın toplum tarafından kabullenilmenin en önemli ölçütü olduğu gibi yanlış yönlendirmeler gençleride kafa karışıklığı yaratmaktadır.

Gençler mutlaka gelişimlerine göre, vücutlarındaki soruna göre ayrıntılı bir şekilde ele alınmalı ve minimal invazif işlemler tercih edilmeye çalışılmalıdır. Gençlerin anatomik, psikolojik ve sosyal açıdan ayrıntılı olarak ele alınmalı ve hasta seçimi çok iyi yapılmalıdır." Öncelikle zarar vermeme " ilkesi gözetilerek ameliyat kararları verilmelidir. Örneğin meme büyütme erken yaşlarda en çok istenilen ameliyatlardan biri ancak 18 yaştan önce yapılmamasına dikkat edilmelidir.

Örneğin genç yaşlarda meme büyüklüğü akran alayı, okulda zorbalık, sırt ağrılarına yol açabilir. Bu durumda meme küçültme erken yaşlarda uygulanabilir ancak meme çevresinde kalacak izler, gebelik sonrası oluşabilecek deformasyonlar hakkında kişi yeterince bilgilendirilmiş olmalıdır.

Kepçe kulak 6-7 yaştan itibaren yine akran alayı ve okulzorbalığı açısından uygulanan bir ameliyattır. Deformitenin psikososyal gelişime olumsuz etkileri ortadan kaldırılmış olur.

Jinekomasti bu yaşlarda ortaya çıkabilir , bir yıldan fazla devam ediyor olması ve vücuttaki bir hastalığa bağlı olmaması koşuluyla 18-19 yaştan itibaren düzeltilebilir.

Burun estetiği gençlerde uygulama oranı katlanarak artan bir cerrahi , yine görsel olarak özgüven kaybı oluşturan veya ciddi nefes alma bozuklukları bulunan kişilere erken yaşlarda uygulanabilir. Ancak ideali erkeklerde 19 yaş,kızlarda 18 yaş tan sonra yapılmasıdır.


20 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page