top of page

Çoçuklarda Yüz Yaralanmaları

Güncelleme tarihi: 14 Eki 2019


Çocukların hareketli olduğu ve vücut kontrollerinin zayıf olduğu küçük yaşlarda kazalara maruz kalma riski yüksektir. Motor hareketlerinin kontrolü ve dengeyi yeterince sağlayamayan çocuklarda en sık görülen yaralanmalar düşme sonrası sert zemine veya sert isimlere çarpma şeklindedir.


Çocuklarda genel alın, kaş, burun, dudak başta olmak üzere tüm yüzde yaralanmalar ortaya çıkabilir. Travmanın şiddetine göre ek bir zedelenme olup olmadığı öncelikle kontrol edilmelidir. Beyin travması, karın veya göğüs travması varsa öncelikle bu hayatta yaralanmalara bağlı durumlar kontrol altına alınmalı sonrasında yüz kesileri ile ilgili müdahale yapılmalıdır.

Yüz kesilerinde bölgede yabancı isim varsa, kirli bir yaralanma gerçekleşti ise öncelik tüm yabancı materyalleri uzaklaştıracak şekilde yara yeri temiz tıbbi solusyonlarla temizlenir. Yaranın temiz olduğundan emin olduktan sonra onarım uygulanır. Yüz bölgesinde özellikle dudak, kaş, burun, göz kapağı gibi bölgelerde oluşan yaralanmalar bu özellikli bölgelerin yapısını bozmayacak şekilde uygun yöntemle onarılmalıdır.

Çocuklarında yaralanma oluşan ailelelerin en büyük kaygısı iz kalıp kalmayacağı ile ilgilidir. Yüz çizgilerine uygun ortaya çıkan kesileride , göz kapağı ve dudak gibi iyileşmesi kolay olan alanlarda daha az iz kalabilmektedir. Ancak ne kadar iz kalacağı yaralanmanın şekline, dokuların zedelenme derecesine, yaralanma bölgesine ve kişinin yara iyileşmesi ile ilgili genetik özelliklerine göre değişir.

Onarım sonrası güneş koruyucu krem ve kollajen yapımı üzerinden etki eden kremler kullanmak faydalı olabilir. İz ile ilgili plastik cerrahi ile iletişim içinde olup yaranın durumuna göre verilen tedavilere uyulması önerilir.

Op.dr.Nurgül ALTUNTAŞ

Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı


127 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page