top of page

Çocuklarda Plastik Cerrahi

Güncelleme tarihi: 13 Eki 2019


Plastik Rekonstrüktif Estetik Cerrahi özellikle estetik uygulamalar ile ön plana çıksa da pekçok konuyu kapsayan ameliyatalrı ve tedavi alanları ile bilinenden çok daha geniş bir daldır.

Vücudun herhangi bir yerinde herhangi bir nedenle oluşan doku kayıpları, yüz kırıkları, el yaralanmaları, yanıklar plastik cerrahinin sıklıkla ilgilendiği konulardır. Elbetteki çocuklarda da plastik cerrahi uygulamaları yapılmaktadır.


 

Çocuklarda sık uygulanan ameliyatlardan biri yarık damak ve dudak onarımlarıdır. Yarık damak dudak deformitesi pekçok fonksiyonel ve görsel üniteyi ilgilendirdiği için bu konuda deneyimli uzman bir ekip tarafından izlenerek tedavi edilmelidir. Plastik cerrah, Çocuk doktoru, beslenme uzmanı, kbb doktoru, konuşma terapisti, genetik uzmanı, ağız ve çene cerrahı, diş hekimi bulunan ekiple başarılı tedavi mümkündür.

El veya ayak anomalilerinin düzeltilmesi yine çocuklarda sıklıkla uygulanan plastik cerrahi işlemlerdir. Yapışık parmak, fazla parmak ameliyatla düzeltebilir. Mikrotia adı verilen kulak yokluğu,hipospadias veya epispadias şeklindeki penis açıklık anomalileri,hemanjiom veya dermoid kist gibi doğumsal kitleler, nadir yüz yarıkları , kafatası şekil bozuklukları plastik cerrahi ameliyatlar ile düzeltilebilen doğumsal sorunlar olarak sıralanabilir.

Çocuklarda meydana gelen yaralanmalar, yanıklar, doku kayıpları, uzuv kopmaları yine plastik cerrahlar tarafından onarılır. Çocuklardaki yüz kırıklarının onarımı da yine plastik cerrahlar tarafından yapılmaktadır.

Çocuklarda uygulanan estetik amaçlı ameliyat ise kepçe kulak onarımıdır. Okul çağı öncesinde psikososyal gelişmin olumsuz etkilenmemesi için 6 yaştan itibaren kepçe kulak onarımları uygulanabilir.

Op.Dr.Nurgül ALTUNTAŞ

Kocaeli / İzmit

345 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page