top of page

Burun eğriliği ameliyatı

Burun eğriliği neden oluşur? Burun eğriliğinin oluşturduğu sorunlar nelerdir? Burun eğriliği nasıl düzeltilir? Burun eğriliği ameliyat fiyatları nasıldır?


Burun eğriliği Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi kliniklerine en sık başvuru sebeplerinden biridir. Burun eğriliği toplumda %33-40 oranında bulunabilir.Çoğunluğu yapısal sorunlara bağlıdır sonradan alınan travmalar eğrilik miktarını artırabilir.


 

kocaeli burun estetiği
burun eğriliği kocaeli

Burun eğriliği neden oluşur?


Burun eğrilikleri gelişimsel olarak ortaya çıkabilir. Anne karnında veya doğum sırasında burun kıkırdağı hasar görmüş olabilir. Septal kıkırdakta bu dönemlerde ortaya çıkan mikro çatlaklar bir tarafta zayıflığa sebep olabilir. Bu nedenle bir taraf iyi gelişirken diğer tarafın zayıflığı bükülmelere neden olabilir.

Çocukluk çağında ve sonrasında alınan travmalar burun eğriliklerine yol açabilir. Burun yaralanmasının yönüne ve kuvvetine bağlı olarak, septal kıkırdak, tek veya çoklu kırılma çizgileri ile yatay veya dikey olarak kırılabilir ve burun kemiğine veya septumun yapısını oluşturan kemiklerden biri olan etmoidin dik plakasına hasar verebilir. Septum tabanında eğrilik olabilir. Genellikle kemik ve kıkırdaklı septumun birleşim yeri travma nedeniyle en çok eğrilik oluşan bölgedir.


Burun eğriliğine bağlı şikayetler nelerdir?


Hastalar sinüzit öyküsü, alerjik rinit, obstrüktif uyku apnesi, önceki nazal cerrahi veya yakın zamanda gerçekleşen burun travması ile başvuruyor olabilir. Genellikle, dekonjestanlar veya nazal steroid spreylerle geçici olarak düzelen tek veya ikil nazal hava yolu tıkanıklığı şikayetleri mevcuttur. Eğrilik ilk bakışta burun sırtında veya burun ucunda göze çarpıyor olabilir.


Hastalarda önceki cerrahilere bağlı yapışıklıklar, kıkırdağın fazla çıkartılmasına bağlı zayıflıklar, burun spreylerinin tetiklediği allerjik rinit bulguları, kullanılan diğer ilaçlara bağlı burun tıkanıklığı olup olmadığı kontrol edilmelidir.


Burun eğriliklerinde muayene


Burun eğriliklerinde burun boşluğunu tıkayan mekanik yapılar kontrol edilir, septal kıkırdağın ön ve arka kısımları değerlendirilir, burun etlerinde (konka hipertrofisi) büyüme olup olmadığına bakılır, internal nazal val dediğimiz burun kapakçığı bölgesindeki darlıklara dikkat edilir. Bazen sadece eğrilik nefes tıkanıklığı yaratırken bazen de bütün bunların hepsinde bozukluk olabilir. Ek patolojilerden şüphelenilen hastalarda bilgisayarlı tomografi ile burun içi değerlendirilmesi gerekebilir.


Burun eğriliği nasıl düzeltilir?


Burun eğrilikleri geçmişte daha çok burun içinden sadece septuma yapılan müdahaleler ile düzeltiliyordu ancak zamanla bu hastalarda yüksek oranda yeniden eğilmeler, çıkartılan kıkırdaklara bağlı olarak burun desteğinde azalma, burun çökmesi, burun ucu düşmesi görülmesi üzerine artık burun eğriliklerinde septorinoplasti dediğimiz komplike burun ameliyatlarını uyguluyoruz. Yani burnun direği olarak adlandırabileceğimiz burun septumu düzeltilirken burun çatısı da estetik kaidelere uygun bir şekilde yeniden organize edilir.


Burun eğriliklerinde eğriliğin şekli, kıkırdağın yapısı, eğriliğin dirençli oluşuna göre başardı oranı değişmektedir. Eğri burunlarda başarı oranı %80-85 civarındadır. Yeniden açılanma, kıkırdak asimetrileri ortaya çıkma olasılığı yüksektir.


Burun eğriliği ameliyat fiyatları nasıldır?


Günümüzde burun ameliyat ücretleri hekimin çalıştığı kuruma, ameliyatın komplike olup olmamasına göre oldukça değişkenlik göstermektedir. Burun estetiği hakkında mutlaka hekiminizle yüz yüze görüşünüz, ameliyat ve ücretlendirme ilgili detayları ayrıntılı şekilde konuşunuz.


Op.dr.Nurgül Altuntaş


https://www.nurgulaltuntas.com/post/2019/02/23/burun-esteti-c4-9fi-ve-bas-agrisi














102 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page