top of page

Burun Estetiğinde Başarı

Güncelleme tarihi: 14 Eki 2019


Burun Estetiği ülkemizde çok sık uygulanan estetik ameliyatlardan biri. İnternet ve sosyal medya kullanımının artması ile doktorlar burun estetiği ile ilgili yaklaşım ve çalışmalarını bu mecralarda paylaşmakta, burun estetiğine ihtiyacı olanlarlar da araştırmalarını bu alanlar üzerinde gerçekleştirmekte. Ancak bu durum yanlış yönlendirilmeye ve kafa karışıklığına yol açabilmektedir.


 

Burun Estetiği gibi estetik müdahaleler sağlık güvenceleri kapsamında olmadığı için giderek metalaşan sağlık uygulamalarından en çok nasibini alan ameliyatlardır. İşlemlerin ticari yönü hekimi sürekli farklı argümanlar bularak hastaların ilgisini çekmeye yönlendirmektedir. Hatta zamanla öyle bir algı oluşmuştur ki popüler argümanları kullanmak istemeyen hekimler "başarısızmış" gibi algılanmaktadır. Bazen de yapılan paylaşımlar burun estetiğini sihirli bir değnekmiş gibi bir anda herşeyi değiştiren basit bir müdahaleymiş gibi yansıtmaktadır.

Burun Estetiğinin cerrahi bir işlem olduğu unutulmamalıdır. Uzun gelişim yılları boyunca genetik olarak veya darbelere bağlı farklı yerleşimler göstermiş kemik,kıkırdak,deri,mukoza yapılarının kişinin yüz hatlarına göre şekillendirilmesi ameliyatıdır.

Burun Estetiğinin başarısı kişinin ameliyat öncesi burun yapısı, cerrahın tecrübesi ve iyileşme döneminde kişinin ameliyata verdiği cevapla alakalıdır. Yüz asimetrisi ile birlikte olan veya tek başına ciddi açılanma yaratan burun eğrilikleri, darbe veya önceden ameliyat geçirilmesine bağlı anatomik yapının bozulması, kalın derili bülböz burun ucu gibi anatomik özellikler burun estetiğini zorlaştırabilir. Dirençli kıkırdakların eğriliğin düzeltilmesini zorlaştırması, zor şekillendirilen kalın veya deforme kemikler, burun ucu kıkırdaklarının şekillendirmeyi olumsuz etkileyen deformiteleri ameliyat sırasında karşılaşılabilecek güçlüklerdir. Ameliyat sonrasında ise kişinin yara iyileşmesinde genetik olarak bozukluklar, aşırı sigara içimi gibi iyileşmeyi geciktiren alışkanlıklar olması , darbe alınması, kıkırdakların kişinin yapısına bağlı olarak erimesi gibi güçlüklerle karşılaşılabilir.

Burun Estetiğinin başarısı tüm bunlar düşünüldüğünde %85-90 civarında olmaktadır. Ancak hasta seçimi aşamasında sayılan riskleri taşıyan hastalar hariç tutularak zaten en baştan zor olmayan vakalar seçilirse başarı oranı tabi ki daha yüksek olacaktır.

Sosyal medyadaki bazı paylaşımlar riskli hasta grubunun beklentisini artırarak tıbbi sınırlarını zorlayan isteklerin oluşmasına yol açmaktadır.

Burun estetiğinin bir ameliyat olduğu her zaman vurgulanmalı , herkes için %100 başarılı olamayacağı, burun estetiği sonrası kişinin bazı sorunlarla karşılaşma riski olduğuna her zaman dikkat çekilmelidir. Bu şekilde belki yanlış inanışların ve kafa karışıklığının önüne geçilebilir.

Diğer yandan en sağlıklı bilgilerin muayene sonucunda Estetik Cerrahi doktoru ile yapılacak görüşme sonrasında elde edileceği unutulmamalıdır. Hiçbir sanal araç doktorun yapacağı muayene ve birebir görüşmenin yerini almamalıdır.

Op.Dr.Nurgül Altuntaş

Estetik Cerrah /Kocaeli

21 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page