top of page

Estetik Cerrah ve Hasta Memnuniyeti


Estetik Cerrahide hasta memnuniyetini etkileyen faktörler nelerdir? Hasta memnuniyetinde estetik cerrahın rolü nedir? Hasta memnuniyeti hangi kriterlere göre değişebilir?Estetik ameliyatlarda süreci etkileyen durumlar nelerdir?

Estetik Cerrahide Hasta Memnuniyetini Etkileyen Faktörler

Estetik Cerrahi ameliyatları çoğunlukla gerekli olmayıp yararlı ameliyatlardır. Kişinin talebi üzerine gerçekleştirilir. Bu nedenle klasik cerrahi disiplinlerden farklıdır.

Kişiler Estetik Cerrahi kliniğine girdikten tam olarak iyileştikleri aşamaya kadar geçen süre Estetik Cerrahi süreci olarak tanımlanır.


estetik cerrah kocaeli - nurgul altuntaş

Amerika'da yapılan araştırmalarda bu süreç boyunca kişilerin davranışlarını ve süreç hakkındaki görüşlerini etkileyen faktörler incelenmiş. Sonuç olarak hastanın süreçte karşılaştığı bazı faktörlerin memnuniyet ve doktoru tavsiye etme üzerinde önemli bir etkisi olmadığını gösterilmiş. Mesai saatleri veya randevu zamanlaması, bekleme süreleri, hemşireler veya cerrah dışındaki personel ile etkileşimler veya hastanın mahremiyetine veya güvenliğine dikkat edilmesi gibi konulardaki korelasyonlar zayıftı.

Buna karşılık, özellikle plastik cerrahla ilgili olan maddeler, cerrahın önerilmesi ve uygulama olasılığı ile güçlü bir şekilde ilişkiliydi. En güçlü noktalar, hastanın cerraha duyduğu güven düzeyi ve cerrahın hastanın soru ve endişeleriyle ilgilenmesiydi. Diğer önemli faktörler, cerrahın problem veya durumla ilgili açıklamalarını ve hastayı kararlara dahil etme çabalarını içermiştir.

Bu sonuç Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahide bu konuda yapılan diğer çalışmalarla da uyumlu bulundu, iyi iletişimin plastik cerrahların çevrimiçi incelemelerini etkileyen önemli bir faktör olduğu görülüyorduHer ne kadar zamanlama, ofis personeli etkileşimleri ve bekleme süreleri gibi uygulama ile ilgili faktörler hala hasta memnuniyeti ile ilişkiliydi, ancak korelasyonlar cerrah ile ilgili faktörlerden çok daha zayıftı.

Bu çalışmalar Amerika'da yapıldığı için ülkemizde bu konuda nasıl bir yaklaşım olduğunu net olarak bilmiyoruz. Ancak kişinin kliniği arayıp randevu aldığı andan itibaren özenli ve güvenli bir sağlık hizmeti aldığından emin olmasının bizim toplumumuz için kesinlikle önemli olduğuna inanıyorum. Güven temeline dayanan sağlıklı bir hasta - doktor ilişikisi estetik cerrahide tabi ki olmazsa olmazdır.


63 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page