top of page

Güzel Burnun Özellikleri

Güncelleme tarihi: 14 Eki 2019


Burun nasıl güzel görünür?

Burun ameliyatlarında bir takım açılara ölçülere dikkate ederek bazı hesaplamalar ve ameliyat öncesi planlar yapıyoruz. Genel olarak bu şekilde bazı algoritmalar belirlense de önemli olan kişinin tüm yüzü ile orantılı bir yapı elde edebilmek. Örneğin burun kanatları genişliğini standart bir ölçüye göre düşünürseniz iki gözü arasındaki mesafesi geniş olan bir kişide veya çok dar olan bir kişide ortaya çıkan burun şekli rahatsız edici olabilir.


 

Burun ideal olarak nazal kemiğin alın kemiği ile birleştiği burun kökü noktasından burun ucu noktasına kadar yüzün uzunlamasına boyunun üçte biri kadar uzunlukta olmalıdır. Burun kökü alnın çıkıntılı noktasından 2 mm kadar geride, burun ucu burun sırtından 2 mm kadar ileride olmalıdır. Burun kanatları arasındaki mesafe ise yüzün yatay boyutunun beşte biri kadar olmalıdır. Burun kökündeki açı 120 derece olmalıdır, erkeklerde biraz daha fazla olabilir.

Nazofasial açı dediğimiz burun sırtı ile dikey yüz çizgisi arasındaki açı 30-40 derece olmalıdır. Burun ucu ile dudak arasındaki açı erkeklerde 90-95, kadınlarda 100-105 derece olmalıdır. ancak günümüzde bu açı görsel algıdaki değişimler ile birlikte 10 derece kadar fazla planlanmaktadır. Burun tabanı ile burun ucu arasındaki mesafe burun sırtı mesafesinin %60-62 si kadar olmalıdır.

Yandan bakıldığından burun içi 2-4 mm kadar görünebilir, burun sırtı düz olmalıdır. Burun tabanının yan noktaları ile burun ucu birleştirildiğinde ikizkenar üçgen ortaya çıkmalıdır. Burun ucu bölgesindede birbirini takip eden minik iki eşkenar üçgen ortaya çıkmalıdır. Günümüzde bu bölgeler poligon rinoplasti kavramı ile farklı şekillerde tasarlanarak planlanmaktadır. Üst lateral kıkırdaklar ile alt lateral kıkırdaklar arasında ve columellada gölgeler yaratacak geçiş noktaları olmalıdır.

Aslına bakılırsa bu oranlar yıllardır kullanılıyor ancak her kişide bunu tamamen sağlamak mümkün değil hatta bazı hastalarda bu oranlara bağlı kalmak kişiyi memnun etmeyen sonuçlar doğurabilir, o nedenle yüzün tamamı incelenmeli, kişinin çene ,dudak ,kulak göz yapısı da değerlendirilmeli bu oranlar kişiye göre modifiye edilmelidir.

Burun estetiğinde mükemmel yapı veya mükemmel sonuç yoktur, kişinin yüz yapısına göre daha güzel görünen bir burun yapısı sağlanması amaçlanır.



www.nurgulaltuntas.com


72 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page