top of page

Estetikte Yaş Sınırı


Estetik Cerrahi Uygulamalarında Yaş sınırı var mıdır?

Estetik cerrahide uygulanacak işleme göre yaşla ilgili bazı kısıtlamalar olabilmektedir. Örneğin burun estetiği için gelişimin tamamlanması beklenmelidir. Kızlarda en erken 17 erkeklerde 19 burun estetiğinin uygulanmaya başladığı yaşlardır. Kişinin travmatik bir şekilde hayatını devam ettiremeyecek kadar önemli bir sorunu varsa biraz daha erken yaşlarda da rinoplasti uygulanabilir.


 

Kepçe kulak ameliyatları kulak gelişimin tamamlandığı 6 yaştan itibaren her yaşta uygulanabilir. Genelde okul çağında olumsuz psikososyal etkilenme olmaması için erken yaşlarda kepçe kulak onarımları uygulanabilir. Diğer yandan erken yaşlarda genel anestezi altında yapılması gerekliliğinden çekinen aileler bazen çocuğun lokal anesteziyi kaldırabileceği daha büyük yaşlara kadar bekleyebilmektedir.

Memem estetiği kadınlarda yine gelişim çağının tamamlandığı 18 yaştan itibaren uygulanabilir. Meme küçültmede kadınların süt verme ile ilgili kaygıları olabilmektedir. Çoğunlukla süt bezleri korunarak ameliyat yapıldığı için emzirme de genellikle sıkıntı yaşanmaz o yüzden gebelik öncesi dönemlerde de meme cerrahisi uygulanabilmektedir.

Yaşla birlikte oluşan deformasyonlarda yaş sınırı aslında yoktur çünkü 30 lu yaşlarında aşırı kilo vermiş bir hastada boyun yüz ya da göz kapağı cerrahisi gerekebilir. İlerleyen yaşlarda zaten bu tip germe ameliyatları ameliyatsız estetik işlemler yetersiz kaldığı için daha fazla tercih edilmektedir.

İleri yaşlarda uygulanan cerrahilerde önemli olan kişinin ek hastalığının olup olmamasıdır. Eğer kişinin ek hastalıkları iyileşmeyi bozan ve anesteziyi olumsuz etkileyen bir rahatsızlık ise hastanın genel sağlığını tehlikeye atmamak için estetik müdahalelerden vazgeçilebilir.

Estetik ameliyatlar kişinin daha iyi hissetmesi , toplum içinde kendini daha iyi ifade etmesi için uygulanan kişinin özgüvenini artırıcı işlemlerdir, kişinin genel sağlık durumu el verdiği sürece, gelişim çağı tamamlandıktan sonra rahatlıkla uygulanabilmektedirler.

Op.Dr.Nurgül ALTUNTAŞ

Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı

23 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page