DOKU KAYBI ONARIMI
Doku kayıpları yanık,trafik kazası,iş kazası,yara iyileşmesini bozan hastalıklar, ameliyatlara bağlı komplikasyonlar gibi çeşitli nedenlerle ortaya çıkan, sadece deri kaybından uzuv kaybına kadar oluşabilen durumlardır. Doku kaybı vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir. Kaybedilen dokunun genişliğine, derinliğine, bulunduğu bölgeye göre farklı onarım seçenekleri tercih edilir.
Op.Dr.Nurgül ALTUNTAŞ'a Sorun
Doku kayıpları nasıl değerlendirilir?
Doku kayıplarında özellikle kol bacak bölgesindeki yaralanmalarda öncelikle yaralanma bölgesinin devamındaki kan dolaşımı değerlendirilir. Eğer damarsal bir yaralanma söz konusu ise acil müdahale gerektirebilir. Sinir,kas,kemik gibi yapıların bütünlüğünün olup olmadığı kontrol edilir. Süregen hastalıklara bağlı doku kayıplarına enfeksiyon eşlik edebilir veya ayakta oluşan bir doku defekti şeker hastalığının başlangıcı olabilir. Doku kaybı veya açık yara ile başvuran kişilerin tüm vücut fonksiyonlarının değerlendirilmesi gereklidir.
Doku kayıplarının tedavisi nasıl yapılır?
Doku kayıplarının tedavisi yaralanmanın boyutuna göre değişebilmektedir. Özellikle kirli yaralanmaların birkaç kez temizlendikten sonra kapatılması önerilmektedir. Kemik yaralanması ile birlikte olan doku kayıplarında önce kemiğin bütünlüğünün sağlanması doku kaybı onarımın kemik stabilizasyonu sonrasına ertelenmesi uygundur. Doku kaybı onarımında nasıl bir yol izleneceği hastaya ve yaralanmanın şekline göre değişmektedir. Yaralanmanın yeri, boyutu, kişinin genel durumu ,ek hastalıkları bir arada değerlendirilerek en hızlı şekilde iş ve sosyal hayatına dönüş yapabileceği yöntem tercih edilir.
Doku kayıpları onarımında uygulanan yöntemler
Doku kayıplarında sadece deriyi içeren deri greftleri (deri yaması) veya deri ve deri altı dokuları içeren flepler kullanılabilir.
Deri greftleri doku kaybının yerine ve şekline göre derinin tüm tabakalarını içerecek şekilde tam kat veya bir kısmını içerecek şekilde kısmi kalınlıkta alınarak kullanılabilir.
Flepler deri altı dokusu ile birlikte fasya,kas, kemik gibi elemanların hepsini birden içerebilir. Doku kaybına yakın bir bölgeden nakledilebildiği gibi daha uzak bölgelerden de transfer edilebilir.
Günümüzde gelişen mikrocerrahi yöntemleri ile bacaktan, kasıktan kemik dahil olmak üzere bütün dokuları içeren flepler vücudun heryerine nakledilebilmektedir.
Doku kayıpları sonrası iyileşme nasıl olmaktadır?
Doku kayıpları sonrasında iyileşme uygulanan cerrahi yönteme göre değişir. Eğer dinamik bir bölgede ise ameliyat sonrası fizik tedavi gerekli olabilmektedir. Doku kayıpları onarımlarında yaralanmanın boyutu ve karmaşıklığı arttıkça tedavi ve iyileşme de o kadar uzun ve karmaşık olmaktadır.
VÜCUT ESTETİĞİ
AMELİYATSIZ ESTETİK